در حال حاضر ایران یکی از ده کشور اول دنیا در استفاده از ظروف یکبار مصرف می باشد، بهطوری که در سال 84، 570 هزار تن ظرف یکبار مصرف در کشور استفاده شده، که تقریباً 100 درصد این ظروف پلاستیکی هستند و میتوان گفت که ظروف گیاهی نتوانستهاند حتی یک درصد مصرف مردم را به خود اختصاص دهند.
با این وجود آمارها نشان می دهد که ایران ظرفیت بالایی برای تولید گیاهی ظروف بسته بندی دارد و میتوان با تغییر الگوی مصرف خانوادهها و وضع قوانین محدود کننده، تولید این ظروف را ازچند کارخانه محدود فعال در حال حاضر به دهها کارخانه مولد گسترش داد، اکنون قریب به پنج هزار کارخانه و کارگاه تولید ظروف یکبار مصرف در کشور وجود دارد، این درحالی است که تنها تعداد اندکی مجوز تولید این ظروف را دارند .
موارد استفاده از ظروف یکبار مصرف
علاوه بررستورانها ، مراکز طبخ، آبمیوه فروشی ها، بستنی فروشیها، پیتزافروشیها، سلف سرویس ادارات و دانشگاهها، پای ظروف یک بارمصرف به میهمانیهای خانگی هم باز شده است و بسیاری ترجیح میدهند هنگام پخش غذای نذری و در مراسم هایی مانند جشن تولدهای کودکانه دردسر شستشوی ظرف را به کلی از مهمانی خود حذف کنند و ازبشقاب و لیوانهای رنگارنگ پلاستیکی استفاده کنند .
طبیعی است که وقتی کالایی این چنین جای خود را در سبد خانوار باز میکند، با چند اطلاعیه بهداشتی مصرف آن محدودنمیشود، اما استفاده صحیح از این پدیده حداقل کاری است که میتوان نسبت به آن امیدوار بود. اما علاوه بر انواع پلاستیکهایی که به عنوان ظروف یک بار مصرف در سرو چای یاغذا مورد استفاده قرار میگیرند، دستهای دیگر از این مواد به عنوان ظروف آشپزخانه،ظروف نگهداری غذا در یخچال، ظروف بسته بندی مواد غذایی به خصوص لبنیات مانند ماست وپنیر و همچنین بطریهای آب معدنی استفاده میشوند که استفاده از این ظروف نیزمستلزم رعایت نکات ایمنی خاصی است.
توصیه ها ی بهداشتی در استفاده از ظروف یکبارمصرف
مناسب ترین ظروف برای نگهداری موادغذایی در مکانهایی که ظرفشویی حداقل دومرحلهای شستشو- آبکشی موجود و امکان شستشوی صحیح و ضد عفونی مناسب وجود دارد، ظروف شیشهای (پیرکس)، استیل و چینی سالم بدون ترک خوردگی و لب پریدگی به جای ظروف یکبار مصرف توصیه میشود .
- 1 از ظروف پلاستیکی در ماکروویو استفاده نکنید به خصوص غذاهای حاوی روغن وچربی ، چون گرما و پلاستیک و روغن با هم ترکیب شده ، که نتیجه ی آن تولید سم دیوکسین است .
-2 غذا نباید بیشتر از ۲ ساعت در این ظروف باقی بماند .
-3 نور وحرارت آفتاب ترکیبات خطرناک این ظروف را آزاد میکند و احتمال سرطانزایی در مصرفکنندگان را بالا میبرد.
-4 اغلب مردم از این خطرات و موارد استفاده هر کدام از این ظرفها بیاطلاع هستند و لازم است اطلاعات مربوط به موارد مجاز استفاده و ممنوعیتهای آن به صورت اتیکت روی محصول درج شود.
-5 تا حد امکان از ظروف یکبار مصرف استفاده نکنید.
-6 از بطری هایی استفاده کنید که قابلیت شستشو و دوباره پر شدن را داشته باشد.
-8 اولویت به ترتیب ظروف شیشه ای، فلزی، کاغذی و در نهایت ظروف PET هستند. البته این ظروف به علت تجزیه ناپذیر بودن آن به عنوان یک معضل زیست محیطی هستند و در نتیجه در اولویت آخر قرار می گیرند. اما آزاد سازی مواد ازآنها به مراتب کمتر از دیگر مواد می باشد.
-9 ظروف یکبار مصرف بیرنگ و شفاف فقط برای غذا ها و نوشیدنی های سرد مناسب هستند.
-10 ظروف یکبار مصرف سفید و فوم دار برای مواد غذایی سرد ،گرم (با دمای پایین حدود 65 درجه سانتی گراد)و مرطوب مناسب هستند.
-11 برای مواد غذایی داغ از فویل های آلومینیومی استفاده شود. امروزه در جهان ظروف آلومینیومی جایگزین ظروف یکبار مصرف PET می شوند.
-12از لیوان های مقوایی ( سلولزی ) برای نوشیدن مایعات داغ استفاده کنید .
-13ظروفی را انتخاب کنیم که دارای مجوز ساخت از وزارت بهداشت باشند.
-14 استفاده مکرر از بطری های آب معدنی و نوشابه عوارض زیان باری دارد.
-15 ظروف یک بار مصرف پلاستیکی حتماً از مراکز معتبر که از مواد اولیه مرغوب ومطلوب استفاده میکنند باید تهیه گردد.
-16 اما در میان تمام انواع ظروف یک بار مصرف شاید بتوانیم از بطریهای آب آشامیدنی به عنوان پرمصرف ترین انواع این ظروف نام ببریم. بطریهایی که در ماههای گرم سال حتی اگر حاوی آب معدنی نباشند، به طور مرتب از آب شهری پُر میشوند و درون یخچال قرار میگیرند تا آب خنک مصرفی خانواده را تامین کنند و در دیگر ایام هم برای نگهداری موادی چون آب لیمو و آب غوره مورد استفاده قرار میگیرند . معمولا جنس این بطریها از PET است که اگر این مواد بیش از 6 ماه در این ظروف نگهداری گردد، آلوده میشود . بنابراین خانوادهها باید از استفاده مکرر این ظروف برای نگهداری آب دریخچال نیز خودداری کنند .
شما می توانید برای سفارش انواع ظروف یکبار مصرف با کارشناسان واحد فروش در ارتباط باشید:
نظر خود را وارد نمایید